Putsa fönster – Tips från proffsen

allt du behöver veta om att putsa fönster

Fönstren är en viktig del i hemmet eftersom det ger ventilation då du öppnar det och en fantastisk utsikt, samt att det skyddar från de naturliga elementen då det är stängt. Men, det är dock bara när ditt fönster är rent som du kan uppleva dess egenskaper allra bäst.

Fönsterrengöringstips

Att putsa fönster är inget som måste göras varje dag; faktiskt så räcker det med bara en eller två gånger per år. Det är bäst att putsa fönstren på slutet av en årstid; som t.ex. att putsa dem på slutet av hösten för att ge en bättre utsikt under vintern. Att putsa fönstren på våren är också rekommenderat då det ger en bättre blick över alla aktiviteter utomhus som den kommande säsongen innehåller.

Närhelst du än tänker putsa fönstren så är det bättre att göra det på en dag då solen inte visar sig så mycket. Detta p.g.a. att fönster tenderar att torka för fort på en varm och solig dag, vilket lämnar strimmor.

Dela upp och besegra

Att putsa fönster är inte en särskilt svår uppgift så länge du inte tror att du blir klart på en gång. Bästa sättet är att dela upp och besegra, att koncentrera sig på fönstren på nedersta våningen först och efter det attackera de på övre våningen. Om du dessutom lyckas få fler involverade i detta projekt kan du t.o.m. göra något helt annorlunda, som att omvända denna städsyssla till en fest med lite musik och tilltugg.

För att kunna börja putsa fönstren behöver du en hink, ett rengöringsmedel, svampar, vanliga trasor och luddfria trasor. Börja med att dammsuga insidan av fönstret för att få bort allt damm. Ta sedan en svamp eller rengöringsduk och blöt den i rengöringsmedlet. Efter du vridit ur all överflödig vätska så använd den för att torka av hela fönsterglaset.

Arbeta i cirkulära rörelser, börja från kanten och arbeta mot mitten. När hela fönstret är avtorkat, torka det med en luddfri trasa, börjandes i ett hörn. Torka hela fönstret i hela drag medan du arbetar åt ett och samma håll. Det är bra att hålla dragen konsekvent likadana då du då kan se vilka delar av fönstret som blivit torkade.

Även om det här verkar som om det tar längre tid, så med övning så är detta ett snabbare och bättre sätt att putsa fönster. Putsar du dessutom dina fönster med en trasa kan du göra det ännu fortare.

Håll din gummiskrapa torr

När du putsar fönster som är högre, följ samma tips men använd ett förlängningshandtag på din påblötare för att nå överallt. Du kan också behöva ett hölster så du kan ha händerna fria. Om du efter att ha putsat alla fönster inte tycker att resultatet blev vad det borde, så brukar det i de flesta fall bero på att man inte ansträngde sig tillräckligt då man rengjorde fönstret eller att gummiskrapan inte var torr nog då man använde den.

Om du däremot är nöjd med fönsterputsningen så torka av runt fönstret för att se till att även den ytan blir fri från spill och fläckar. Gör detta på alla dina fönster tills de är skinande rena, och se därefter till att materialet du använt blir undanstoppat på rätt plats.